duminică, 7 octombrie 2012

Tort "Cap de leu" (crema cappuccino)

Cand este vorba despre zilele aniversare ale copiilor noastrii, dupa tortul 1 trebuie sa urmeze neaparat tortul 2, caci suntem multi si nu ne ajunge o zi sa ne strangem si sa-i sarbatorim.
Ca si in cazul tortului cu Rapunzel, tortul cu leut a fost facut 100% in functie de preferintele Alexandrei, de data aceasta inchipuind animalul sau preferat. De ce leul? Pentru ca Alexutza e fascinata de animalele salbatice puternice, invariabil de cele carnivore, implicit bune alergatoare, iar leul este primul pe lista. Ea l-ar fi vrut pe Simba din "Regele leu", dar puterile mele creatoare nu merg pana acolo si am ales sa merg pe o varianta simpla, pentru obtinerea careia nu sunt necesare cine stie ce instrumente speciale, doar o siringa decoratoare, ceva ciocolata si crema ramasa de la tort. Decoratul propriu-zis a durat putin; m-am strecurat in camera tehnica si l-am compus pe singura suprafata plana din perimetru, masina de spalat. :)
Imi cer scuze ca nu pot atasa poze din timpul prepararii, dar am fost pe repede inainte, l-am facut azi-noapte, dupa ce au plecat invitatii, am culcat copiii si am dereticat putin prin casa, in timp ce pleoapele amenintau a nu se mai opune gravitatiei si sa cada peste ochii mei obositi si dornici de repaus.


INGREDIENTE BLAT (26cm):
8 oua
130g zahar
un praf de sare
130g faina pentru prajituri (sitata)
40g cacao (sitata)
1 lingurita praf de copt
4 linguri ulei
4 linguri apa calda

CREMA:
4 oua mici (50g/bucata)
200g zahar
un praf de sare
2 plicuri amestec instant pentru cappuccino sau 3-4 lingurite ness
esenta de cafea (optional)
400g unt moale

SIROP:
150ml apa
70g zahar
1 lingurita capuccino

GLAZURA ALBA:
250g mascarpone
50g zahar pudra

+cel mult 100g ciocolata amaruie
6 sticksuri (curatate de sare sau susan)
 
PREPARARE:
Pentru blat, ouale intregi (ajunse la temperatura camerei) se bat impreuna cu zaharul si sarea, timp de10 minute, pana cand se obtine o spuma pufoasa.



Separat, se cerne faina, se amesteca impreuna cu cacaoa si praful de copt, apoi se incorporeaza in compozitia anterioara, amestecand cu telul, prin miscari circulare, de sus in jos.


La final se adauga apa calda, lingura cu lingura.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort (26cm), pregatita anterior ca AICI, apoi se coace 20-30min, in cuptorul preincins, la foc mediu spre mic.
Cand s-a copt  si a trecut "testul scobitorii", se lasa 5 minute la racit in forma, apoi se indeparteaza usor inelul acesteia, iar blatul se taie in 3 felii, pe orizontala.


Cat timp blatul este la racit, se pregateste crema.
Un aspect important tine de dimensiunea oualelor. In cazul in care cele folosite nu sunt de dimensiuni mici, raportul de lichid/grasime nu va fi optim, iar crema este posibil sa se taie. Pentru a evita, se pot folosi un ou mare si un galbenus sau 2 oua medii batute, amestec din care sa se foloseasca numai 100-110g.

Se amesteca zaharul, sarea si ouale intregi, pe bain-marie, pana la topirea zaharului si formarea unei creme bogate si aerate, aproximativ 5 minute.
Pentru bain-marie, trebuie avut grija ca apa din vasul mare sa nu atinga fundul vasului mic, pentru a nu favoriza coagularea oualelor, pe fundul vasului.




Crema se pune la racit in baie de apa rece, dupa ce s-au incorporat ness-ul sau praful de cappuccino. Cand s-a racit complet se poate adauga si putina esenta de cafea.
Cat timp crema este la racit, untul moale (lasat a ajunge la temperatura camerei) se mixeaza cateva minute, eliminand eventuala apa rezultata.

Compozitia cu ou se toarna peste untul frecat, lingura cu lingura, amestecand usor, la viteza mica a mixerului, timp de 1 minut pentru fiecare nou adaos, pentru a nu se taia.
In cazul in care crema se observa ca incepe a se taia, alegandu-se apa de grasime, se opreste mixarea si, separat, se freaca inca 50g unt, in care se inglobeaza treptat compozitia anterioara (cea care s-a taiat).


Eu am preferat sa folosesc 3/4 din compozitia cu ou, amestecata cu 300g unt, pentru a prepara crema inclusa in cele 2 straturi din interiorul tortului, iar restul de compozitie cu ou am pastrat-o la frigider si am pregatit-o abia cu putin inainte de servirea tortului. Adevarul e ca am facut prea multa crema, am stocat la frigider ce mi-a ramas, in forma de dinaintea amestecarii cu unt si cum peste noapte s-a nascut ideea decorului, crema ramasa a fost ideala pentru obtinerea coamei leutului.

Pentru montarea tortului, felia superioara de blat se asaza cu partea de sus indreptata in jos, in centrul platoului de montare si servire a tortului, apoi se insiropeaza. Se acopera cu crema, apoi o noua felie de blat insiropata, din nou crema si, la final, ultima felie de blat, respectiv cea care a reprezentat fundul blatului copt, asezata cu partea de jos in sus. Aceasta asezare asigura obtinerea unui tort a carui suprafata superioara este prefect plana si fara frimituri, lucru care este de ajutor si la glazurare.
Tortul se introduce in frigider, pentru a permite cremei sa se intareasca.

Pentru glazurare, branza mascarpone se amesteca impreuna cu zaharul pudra, apoi se intinde pe peretii si partea superioara a tortului.
Cu o scobitoare se contureaza fata leutului, astfel:


Crema obtinuta din mixarea cremei cu ou si a ultimelor 100g de unt se introduce intr-o siringa de decorare, dotata cu un varf zimtat pe cel putin o parte, in genul celor de AICI. Tortul astfel pregatit se introduce in frigider sau congelator (la noi n-a mai avut loc in frigider, asa ca a stat 10 minute la congelator), in asteptarea pregatirii celorlalte detalii.
Pornind de la marginea exterioara a conturului, se spriteaza linii ondulate de crema, ce depasesc putin limita tortului, iesind in afara cercului.
Ochii si urechile se formeaza din ciocolata topita pe bain-marie si turnata pe o suprafata de plastic.
Am descoperit ca ideale pentru astfel de operatiuni sunt plansetele pentru modelat plastilina, deoarece sunt de dimensiunea unei foi A4 si pot fi introduse in frigider, indeajuns de subtiri cat sa poata fi indoite si astfel ciocolata sa se dezlipeasca usor, odata ce s-a intarit in frigider.
Mustatile se obtin din sticksuri pe care s-a intins ciocolata topita, cu ajutorul unei lingurite sau pensule de patiserie. Dupa ce au fost unse cu ciocolata, sticksurile se infig in ceva pentru a se putea usca uniform ciocolata, apoi se introduc, impreuna cu suportul, in frigider (eu am folosit o placa subtire de polistiren).
Cand ciocolata s-a intarit, se pozitioneaza ochii, urechile si mustatile, iar tortul este gata de a fi servit si de a-i surprinde pe toti cei prezenti.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...