duminică, 12 februarie 2012

Tort cu inimioare

Dupa o saptamana de pauza culinara, de dimineata m-am trezit cu o dorinta clara si parca demult uitata: voi face tort! Am promis tort, se doreste tort, voi face tort! L-am visat, stiu exact cum va fi ... plin de dragoste si inimioare, pentru puiul meu, puiutii nostri si oricine o sa ni se alature.
Si daca tot nu am mai facut duciuri de o saptamana, acest tort trebuia sa fie special si o ocazie in plus sa incerc ceva nou: blat Joconde, un biscuite pufos, cu faina de migdale.  Cat despre crema, pentru ca nu am putut decat gusta ultima prajitura, am refacut crema cu ciocolata si am regasit-o la fel de fina pe cat mi-o aminteam. Acum am avut ocazia sa o gust mai bine si nu-mi mai pare ca aduce a nuga, ci a mousse. Trebuie neaparat sa fac si nuga, asa voi sti exact cu ce seamana mai tare. :p
Pe langa gustul delicios, aceasta crema, impreuna cu blatul Joconde, sunt o solutie foarte buna a folosi albusurile congelate, ramase nefolosite de la alte preparate.


INGREDIENTE DECORATIUNI BLAT (22cm):
30g unt moale
30g zahar pudra
1 albus
35g faina
10g cacao

BLAT JOCONDE:
3 oua
100g zahar
1/4 lingurita sare
130g migdale praf (sau migdale decojite, rasnite)
40g faina pentru prajituri
15g unt topit (2 linguri)
2 albusuri
30g zahar

CREMA NUGA CIOCOLATA x 2:
150g ciocolata
200g frisca batuta
1 intaritor frisca
4 albusuri (130g)
80g zahar
3 foi gelatina
*se pregatesc doua creme, una cu ciocolata cu lapte, a doua cu ciocolata alba

JELEU DE FRUCTE:
180g fructe congelate
50g zahar
50g apa
3 foi de gelatina
1 lingurita esenta de vanilie

PREPARARE:
Se incepe cu pregatirea decoratiunilor pentru blat.
Untul moale se mixeaza impreuna cu zaharul pudra, pana la obtinerea unei creme. Se adauga albusul si se mai amesteca putin.


Faina se cerne impreuna cu cacaoa, apoi se adauga in mixul anterior.


Crema obtinuta se transfera intr-o pungulita, concentrat intr-unul dintre colturi, punga se leaga la capat, iar varful coltului se taie, astfel incat sa rezulte o gaura nu foarte mare.
Se pregateste o foaie de copt, pe care se traseaza modelul dorit. Eu am folosit modelul cu inimioare de pe covorasul de silicon de la Ikea, asa ca am asezat foaia deasupra covorasului, modelul fiind usor de observat prin foaie.


In momentul in care se stabileste pozitia decorului pe foaie, trebuie tinut cont ca marginile blatului copt vor fi mai subtiri decat restul blatului, deci este de preferat ca modelul decoratiunilor sa nu se extinda foarte aproape de margine.
In plus, trebuie masurata adancimea tavii de tort, astfel incat modelul sa fie bine incadrat in marginea ce va fi decupata pentru a acoperi peretii tavii.
Compozitia este destula pentru a forma decoratiuni mult mai complexe decat cele alese de mine; de exemplu, inimioarele ar fi putut fi umplute cu crema, nu doar conturul.


Hartia de copt se transfera in tava cuptorului si, impreuna, se introduc in frigider, unde se pastreaza pentru 30 de minute.

Intre timp se pregateste blatul joconde cu migdale.
Untul se pune la topit, pe foc mic, apoi se lasa la racit.
Ouale intregi se mixeaza impreuna cu 100g zahar, timp de 5 minute, intai la viteza mica, apoi la viteza maxima.



Faina se amesteca impreuna cu praful de migdale si sarea, apoi se incorporeaza in amestecul cu oua, folosind un tel si amestecand usor, de sus in jos.
Se adauga untul topit si racit.

Albusurile se bat spuma tare, se adauga restul de 30g zahar, apoi se continua a mixa, pana se ajunge iarasi la o consistenta tare. Se adauga in compozitia anterioara.


Compozitia pentru Joconde se toarna peste hartia de copt cu decoratiuni si se niveleaza cu grija, fara a atinge decoratiunile.
Dupa cum se observa in poza, nu mi-a ajuns compozitia sa acopar intreaga tava, dar, in final, a fost de ajuns pentru a acoperi fundul si peretii unei forme de 22cm.


Tava se introduce in cuptorul preincins, unde foaia se coace timp de 12-15 min, la foc mediu. Este gata atunci cand foaia incepe sa se coloreze usor pe margini.
Se scoate din cuptor si se presara cu zahar pudra.


Se lasa sa se raceasca in tava, timp de 5 min, se acopera cu o alta hartie de copt si se intoarce pe partea opusa, astfel incat decoratiunile sa se onserve prin hartie.
Se mai lasa 2-3 minute sa se raceasca, apoi, cu grija, se dezlipeste hartia de deasupra.


Cat timp foaia de Joconde se lasa a se raci complet, se incepe pregatirea cremei.
Ciocolata se pune la topit, in bain-marie, avand grija ca apa din oala mare sa nu atinga fundul oalei in care se afla ciocolata. Se amesteca pentru incorporare.
Se repeta operatiunea pentru cele doua tipuri de ciocolata.

Se pun la hidratat foile de gelatina, impreuna, 3 cu 3, in apa rece, cat sa le acopere.

Eu am preferat sa amestec separat albusurile pentru cele doua creme, 3 cu 3, pentru a fi sigura ca voi obtine doua creme egale (ca nivel, in cadrul tortului).
Albusurile si zaharul se amesteca usor, intr-o oala, care apoi se pune pe foc, pe acelasi bain-marie folosit pentru ciocolata.
Amestecul se pastreaza pe oala cu apa fierbinte, pana cand zaharul s-a topit, iar compozitia se simte fierbinte.
Oala se ia de pe foc, se adauga foile de gelatina hidratate, apoi se amesteca usor. Se vor dizolva imediat.


Amestecul de albusuri, zahar si gelatina se mixeaza cateva minute, pana cand ouale se intaresc si compozitia devine batoasa pe mixer.


Frisca se bate cu mixerul. Daca dupa un minut de mixat, nu se intareste, se adauga un plic de intaritor si se mai mixeaza un minut, doua.


Se amesteca intai albusurile si ciocolata racita, cu mixerul, pe viteza mica, apoi se adauga frisca batuta.



Din foaia de joconde se taie o sectiune, pe lungime, dupa ce s-au inlaturat marginile inegale sau prea subtiri (si casante).


Aceasta sectiune se asaza, pe verticala, in interiorul inelului de tort, eventual dupa ce se asaza o fasie de hartie de copt. Se masoara inca o fasie de blat, mai scurta decat prima, apoi se asaza in inel, in continuarea primei.
Pentru partea de jos a tortului se decupeaza bucatile de blat ramase si se potrivesc astfel incat sa acopere toata suprafata interioara.

Crema de ciocolata cu lapte se toarna in forma acoperita cu blat, niveland cu grija.


Tortul se introduce in frigider, pentru cateva minute, cat se repeta aceeasi pasi pentru crema cu ciocolata alba. Din aceasta se pastreaza o lingura cu varf, pentru decorul cu inimioare albe.
Cand crema alba este gata, se asaza peste cea maro, iar tortul se introduce inapoi in frigider.


Pentru jeleu, se decongeleaza fructele, scufundand in apa rece punga in care au fost congelate. Apa colorata rezultata in urma decongelarii se pastreaza si, la nevoie, se adauga apa proaspata pana se obtin 50ml.
Fructele, apa si zaharul se asaza intr-o craticioara, apoi se fierb 5 minute, la foc mic, cu capac.
Gelatina foi se pune la hidratat in apa rece.
Dupa ce a fiert 2 minute, amestecul de fructe se ia de pe foc, se paseaza, se lasa sa se raceasca usor, apoi, cat timp este inca fierbinte, se adauga foile de gelatina si se amesteca.
Amestecul pentru jeleu se lasa la racit in baie de apa rece, apoi se toarna peste crema alba a tortului.


Crema alba pastrata anterior, se pune intr-o punga de plastic cu un varf taiat mai mare si, cu ajutorul acesteia, se spriteaza bulinute de crema, sub forma unei spirale, de pe laterala inspre centru.


Cu o scobitoare, pornind de la o distanta de 1cm fata de bulina de crema din centru, se traseaza o linie continua, trecand chiar prin mijlocul fiecarei buline de crema. Astfel se vor forma inimioarele albe, in jeleu.


Tortul se refrigereaza pentru cel putin 4 ore, pentru a permite jeleului sa se intareasca. Inainte de a se servi, se inlatura inelul de tort si hartia de copt pusa pe laterale.


Nota:
 - am gasit pudra de migdale in zona de produse alimentare vrac, de la ... daaa, ati ghicit, magazinul meu preferat, Auchaaaaan. :) Tot acolo am gasit si migdale decojite si migdale decojite feliate subtire, numai bune pentru decor.

31 de comentarii:

  1. Binw ai revenit! superba ideea de tort super!tot asteptam sa mai postezi ceva nou..!sectiune nu primim?:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Sectiune maine, pe lumina. Daca fac poza acum, plang langa ea la cat de urata va iesi.
    Ce dragut ca ai observat suportul. Este cadoul meu de Valentine's de la sotul meu, primit pe vremea cand eram bolnavioara si nu vroiam sa ma ridic din pat, iar de facut bunatati nici nu putea fi vorba. Adevarul e ca imi doream unul de muuuult timp, iar acum ca tocmai l-am primit, am mai vazut unul care-mi place. Da, stiu, si mie mi-e rusine cu mine. :p

    RăspundețiȘtergere
  3. wow, Ruxi, pot copia pentru miine??? dar cred ca las deoparte jeleul, nu prea sintem amatori, l-as inlocui cu o compozitie de diplomat (mda, asa-s io, de nu modific retetele nu ma simt bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Teo, te rog, inspira-te! Doar de aceea le si postez. Merge foarte bine si cu diplomat. Sincer, din lipsa de destule ingrediente, partea care aici e prezentata a fi facuta cu ciocolata alba, am facut-o cu branza si iaurt :D Asa ca, te rog, copiaza-ma, nici ca imi poti face bucurie mai mare, tu si toti cei care considera retetele mele demne de incercat.
    Sa-mi spui cum a fost primit tortul.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. dar sectiunea n-ai mai pus-o oooooooooooooo:(

    RăspundețiȘtergere
  6. wow.... foarte frumos tortul, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumos si delicios tortul...felicitari pentru toate torturilepe care le-ai preparat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Moraki, iti multumesc pentru aprecieri si, ca mi-ai readus in atentie acest tort; asa mi-am adus aminte ca tot nu am pus poze cu sectiunea. Cu ocazia asta, o voi posta si pe ea, chiar daca poza este de o calitate tare joasa ... e tare greu sa faci poze frumoase cand e nor afara, iar lumina zilei este oricum spre sfarsite. :(

    RăspundețiȘtergere
  9. nu ai pentru ce sa imi multumesti,chiar meriti toate aprecierile pentru munca ta!acest tort l-am pregatit si eu si a fost primul tort facut de mine...:) si spre uimirea mea mi-a iesit foarte bine si foarte bun :) multumesc pentru retete si explicatiile foarte detaliate!

    RăspundețiȘtergere
  10. In cazul acesta ma simt onorata ca ti-am putut fi de ajutor si te felicit pentru curajul de a incepe aventura in lumea dulciurilor de casa tocmai cu un tort care, cel putin la prima vedere, pare greu de realizat (eu l-am tot admirat si amanat tocmai pentru ca imi parea extrem de complicat). Ma bucur tare mult ca munca ta a fost rasplatita cu un tort gustos si aratos. Abia astept sa vad care va fi urmatorul :)
    Imi pare bine ca ne-am cunoscut.

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. supeeeeer sectiuneeeeeee!abia akuma o vad!!!!!!!!!!!!!!e superb

    RăspundețiȘtergere
  12. akuma ma uitam nu ai trecut gelatina la jeleul de fructe

    RăspundețiȘtergere
  13. Iar m-ai prins, adaug acum. Merci si te pupic

    RăspundețiȘtergere
  14. buna Ruxi,ai avut timp sa te gandesti la cantitatile de care am nevoie ptr acest tort in tava de 26/36 si 4,5 cm inaltime? joi trebuie sa il fac ca sa il poata savura vineri dimineata copiii si alegerea fetitei a fost tortul cu inimioare....iti multumesc inca o data pentru timp si ajutor...il voi scoate din tava cum ai zis si tu cu hartie de copt,ma va ajuta si sotul sa il scot pe platou :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Moraki, scuze ca tot aman, zilele astea am casa plina, dar maine seara iti trimit raspunsul. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Gata, m-am mai eliberat. Sper din toata inima sa nu fi inselat la calcule si sa fie dupa cum urmeaza:
    - decoratiuni blat = aceleasi cantitati;
    - blat joconde = x 1.5, pentru siguranta; teoretic ar ajunge aceleasi cantitati pentru o inaltime a blatului lateral de 5-5.5cm, dar ar fi cam la limita, asa ca eu as mai avea pregatite ingrediente pentru inca jumatate din cantitatile din reteta initiala;
    - crema ciocolata = x 2.5 pentru fiecare crema in parte;
    - jeleu = x 2.
    Daca ai ceva nelamuriri, apeleaza-ma pe mail. Poate vrei sa mai schimbi ceva; avand in vedere marimea tortului, se aduna cam multa ciocolata si albusuri. Eu as inlocui crema alba cu o crema de branza.
    Pupici si spor la treaba

    RăspundețiȘtergere
  17. iti multumesc din suflet ca mi-ai raspuns si cred ca ai dreptate cu crema alba sa fie de branza ca este cam multa ciocolata si cam multe albusuri...cantitatile la crema de branza care ar fi?!

    RăspundețiȘtergere
  18. Moraki, pentru crema de branza (cam impropriu numita astfel, e mai degraba o crema cu lactate) iti recomand varianta la care apelez cel mai des, e mai ieftina si are mai putina grasime decat cea facuta numai din branza:
    - 250g mascarpone (sau alta branza cremoasa)
    - 250g branza de vaci (eu folosesc Lacteea)
    - 150g iaurt simplu (poate chiar 2 iaurturi de 150)
    - 200g frisca lichida
    - 2 plicuri gelatina hidratate in 160ml apa rece
    - 150-200g zahar (pe gustate)
    - 2 lingurite esenta de vanilie
    La cremele acestea cu gelatina si lactate poti jongla usor cu ingredientele si cantitatile; regula de baza este sa folosesti destula gelatina (1 plic la 500g/ml lactate) si sa ai frisca in compozitie, minim 200g.
    Mult succes, Moraki! Sunt sigura ca fetita ta va aprecia tortul ei cu inimioare. Multi pupici si urari de bine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ruxi,sarumana de ajutor si multumesc de urari.Am sa revin cu rezultatele tortului.Pupici si din partea nostra tie si la pitici!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Ruxi,iti multumesc din suflet pentru ajutor;a iesit supeeer frumos tortul si am reusit sa il scot din tava cu ajutorul sotului fara probleme!
    Fetita mea va fi foarte incantata de el maine,ca azi doar il admira :) ;inca o data iti spun ca sunt tare bucuroasa ca te-am cunoscut si multa sanatate familie si tie!!!pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Incantarea ta si a fetitei mi-a umplut inima de bucurie; ma bucur mult ca am putut fi de ajutor. Distractie placuta maine, sa aveti parte de o petrecere de pomina!
    Te astept oricand, cu placere! Multi pupici!

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Ruxi,eforturile tale (implicit si ale mele :) ) au fost apreciate de foarte multe profesoare si invatatoare de la scoala fetitei mele,drept urmare,o profesoara mi-a cerut adresa siteului tau :) ....acum va fi mai dificil ptr dumneaei cu tradusul in olandeza :) dar sper sa fie de folos google :)!!!Multi pupici fericiti!!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Moraki, avand in vedere ca esti la a doua executie a acestui tort, nu avea cum sa iasa altfel decat bun :), iar meritul iti apartine.
    Ma bucur ca a fost atat de apreciat. Retete in olandeza nu sunt in stare sa traduc, dar cu putina rabdare si Google Translate ii va da de cap.
    La multi ani, inca o data!

    PS: Multumesc pentru promovare ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. Meritul este si al tau ca tu m-ai ajutat foarte mult in executia lui cu cantitatile :) ...acum mai am o problema Ruxi...am cumparat o tava de 26 cm cu fundul detasabil,dar cand am pus apa in ea a curs peste tot...merg sa o schimb sau compozitia de torturi nu va curge din tava?!Multumesc inca o data de ajutor si de urari!!pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa o folosesti sanatoasa si sa pregatesti numai bunatati in ea! Daca o vei folosi pentru pandispanuri si creme cu gelatina nu ar trebui sa ai probleme. Oricum, cand faci blat e indicat sa fixezi hartie de copt pe fundul tavii, care va etansa mai bine continutul, iar daca faci crema, probabil vei imbraca interiorul in folie.
      Gagauta de mine, candva, am incercat sa fac crema de zahar ars in tava cu pereti detasabili; nu mai e nevoie sa descriu ce s-a intamplat :D; in concluzie, compozitia din lapte si oua sigur nu o va retine :))
      De curiozitate, o sa testez o tava de-a mea sa vad daca tine sau nu apa :p
      Te pup.

      Ștergere
  25. Multumesc Ruxi,daca a ta tine apa am sa merg sa o schimb ca am pastrat bonul de casa :D .Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Fii pe pace, si la mine 3 din 4 au curs (cea de a patra avea tort in ea si nu a putut participa la test). Te poti apuca linistita de facut multe torturi, bune si frumoase. Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna Ruxi,nu ne-am mai citit de mult,dar eu te urmaresc mereu chiar si in tacere :* . Vreau doar sa iti spun ca sunt indragostita de acest tort dupa cum imi dau seama caci am ales sa il mai pregatesc inca o data pentru profesoara mea de Craciun si am primit din partea familiei dumneaei o felicitare pe care scria: ,,La ce cofetarie a fost facut acest tort delicios?" . Mi-a crescut inima de bucurie si in acel moment m-am gandit la tine :) .Inca o data iti spun din suflet: MULTUMESC! Cu drag si mult respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un gest frumos rasplatit cu un altul pe masura, printr-un compliment pe deplin meritat! :)
      Iti multumesc ca te-ai gandit sa-mi impartasesti acest moment special; inseamna mult pentru mine sa stiu ca postarile mele isi ating scopul, acela de a motiva si incuraja pe cei ce le urmaresc. Sunt impresionata de felul cum iti rezervi mereu timp in a-mi transmite impresiile tale ... ele sunt mare parte din motivatia mea de a dezvolta acest blog.
      Pupici si astept mereu, cu drag, comentariile tale!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...