miercuri, 18 iulie 2012

Budinca din paine, cu branza ricotta si miere

Un clasic al copilariei noastre si modul ingenios in care parintii foloseau resturile de paine uscata au dat tonul acestui preparat minunat.
Pentru copii, budinca din paine poate tine loc de mic dejun, cina si, mai ales, desert, in functie de cantitatea de miere adaugata, iar daca este compusa intr-o prezentare agreabila, micutii se vor linge pe buzite si sigur vor mai cere o portie.
Nici adultii nu cred ca ar refuza o portie de budinca si vor aprecia amestecul de branza aromata, presata intre cele doua straturi distincte de paine, unul moale si imbibat cu lapte, iar altul crocant, cu puternica aroma de unt.



INGREDIENTE (tava 19x29):
1 franzela aproape uscata, mare, feliata (aprox. 500g)
500g branza Ricotta sau dulce, de vaca
100g unt moale
500ml lapte
1 plic zahar vanilat
3 oua mari
150g miere
esenta de vanilie

PREPARARE:
Untul se scoate din timp din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.
Laptele se pune la fiert, impreuna cu 100g miere si zaharul vanilat.

Tava se unge cu un strat subtire de unt, apoi se asaza felii de paine unse cu unt (partea cu unt indreptata in sus), astfel incat sa acopere tot fundul tavii. In spatiile mici ramase intre felii se faramiteaza paine.


Branza se mixeaza impreuna cu 50g unt si restul de miere, plus cateva picaturi de vanilie. Compozitia obtinuta se asaza in tava, peste paine, din loc in loc, apoi se intinde uniform cu o spatula.


Daca exista destula paine la dispozitie, stratul de deasupra branzei se poate forma din paine taiata in diverse forme haioase, utilizand forme pentru biscuiti. In caz contrar, feliile se ung cu unt, apoi se taie cubulete si se imprastie cat sa acopere toata branza.
In situatia in care se folosesc forme, acestea se vor unge cu unt inainte de a fi pozitionate in tava, respectand regula de la primul strat: partea cu untul va fi pozitionata in sus.


Ouale se bat 1 minut, apoi peste ele, in fir subtire, se toarna laptele fierbinte, amestecand continuu.
Compozitia spumoasa rezultata se repartizeaza uniform deasupra budincii.
Totul se lasa deoparte pentru 15 minute, timpul necesar pentru incalzirea cuptorului.


Budinca se coace la foc mediu, timp de 45-50 de minute, spre final intorcandu-se tava din cand in cand, pentru o coacere uniforma.


Sursa: La receta de la felicidad

3 comentarii:

  1. ii buna?nu am mancat niciodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o combinatie intre friganele si budinca de paste cu branza, deci e buna. Ideea e sa alegi o miere care iti place, deoarece produsul final imprumuta foarte mult din gustul mierii. Eu recomand mierea de salcam :D

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...