luni, 5 martie 2012

Tort cu multa nuca

De cand cu tortul decorat cu nuci caramelizate am ramas fixata pe dulciuri cu nuca, iar ieri am incercat un nou blat, evident cu nuca, dar cu unt, nu gen pandispan, ce sta la baza unui desert renumit in Grecia, denumit Karidopita.
Acest Karidopita este o prajitura cu nuci, insiropata abundent. Avand niste crema de lapte ramasa de la un dulce anterior, am preferat sa sar peste partea cu insiropatul si bine am facut, deoarece blatul oricum a iesit indeajuns de dulce, iar de inmuiat l-a inmuiat crema.
Si cu acesta, epopeea mea in domeniul dulciurilor cu nuca ia sfarsit, cel putin pentru o vreme ... acest Karidopita are nuca pe saturate.



INGREDIENTE BLAT (22cm):
200g unt moale
150g zahar
5 oua
80ml suc portocala
100g faina
110g pesmet
2 lingurite praf de copt
100g nuca coapta si macinata

CREMA:
400ml lapte
40g amidon
40g zahar
50g margarina pentru creme
50g zahar pudra
50g nuca macinata

DECOR:
200g frisca

PREPARARE:
Untul si zaharul se mixeaza timp de 3-5 minute, pana se obtine o crema.
Se adauga galbenusurile, pe rand, amestecand dupa fiecare.


Se incorporeaza sucul de portocala.
Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare.
Separat, se amesteca faina, pesmetul, praful de copt si nuca macinata, apoi se incorporeaza in crema cu unt.


La final se adauga albusurile, amestecandu-le in compozitie cu un tel.
 

Aluatul se toarna in tava de tort unsa si tapetata, apoi se niveleaza.


Blatul se coace 30-40 min la foc mediu, in cuptorul preincalzit, sau pana cand trece "testul scobitorii".

Se lasa la racit in tava, apoi se indeparteaza inelul.


Pentru crema de lapte se pun la fiert 350ml de lapte, impreuna cu zaharul, intr-o oala potrivita.
Restul de 50ml se amesteca impreuna cu amidonul, pana la dizolvarea acestuia.
Cand laptele din oala clocoteste, aceasta se ia de pe foc si in ea se toarna laptele cu amidon (amestecat inca o data, chiar inainte), in timp ce se amesteca continuu, folosind un tel.
Oala se repune pe aragaz, de data aceasta la foc mic, amestecand continuu pana cand compozitia se ingroasa, astfel incat, trecand cu lingura pe fundul oalei, pentru cateva secunde, fundul acesteia ramane vizibil.

Separat se freaca margarina moale cu zaharul pudra si nuca macinata, iar produsul se adauga in crema calduta, amestecand pana la inglobare.


Odata racit, blatul se taie in doua, pe orizontala. Jumatatea inferioara se acopera cu crema, apoi se suprapune cea de a doua jumatate.



Tortul se acopera cu frisca batuta, apoi se refrigereaza pana inainte de a fi consumat.




Sursa: Seemingly Greek

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...