marți, 11 decembrie 2012

Tort cupola

An de an, undeva intre 10 si 12, iubirea vietii mele imi prezinta idealul sau pentru o zi aniversara: nimeni sa nu sune pentru urari, niciun cadou sa nu fie cumparat, nicio petrecere si, mai nou, chec cu vin in loc de tort. Mda, pentru o persoana innebunita dupa aniversari, scenariul acesta este imposibil de abordat, oricat de mult tin la sotul meu si la dorintele sale.
Prin urmare, si anul acesta, a avut parte de urari, cadouri si, binenteles, tort. Si ce mai tort! O minunatie cu pandispan pufos de vanilie, crema de cacao cu rom si nuci bine coapte, echilibrata de crema cu lapte si mascarpone, plus doua straturi de quinoa.  Daca asta nu e dragoste, atunci nu stiu ce e?! :))


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua
45g zahar
35ml ulei
35ml apa
50g faina pentru prajituri
esenta de vanilie

CREMA CACAO:
3 oua
50g zahar
200g unt moale
40g zahar
40g cacao
esenta de rom
50-100g nuci coapte si curatate

CREMA ALBA:
500g crema de branza
80g zahar pudra vanilat
250ml lapte dulce sau lapte condensat neindulcit
1 lingurita coaja de portocala rasa
1 pachet gelatina foi (6 buc)
esenta de vanilie

GLAZURA OGLINDA:
100ml apa
40g cacao
80g frisca lichida
120g zahar
3 foi gelatina

+piscoturi rotunde

PREPARARE:
Pentru blat, galbenusurile se freaca impreuna cu 30g zahar, adaugand apoi uleiul, apa si esenta, in fir subtire. Se adauga faina sitata, amestecand usor cu telul.
Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu restul de zahar, apoi se incorporeaza in compozitia anterioara, amestecand de sus in jos, folosind telul.
Compozitia se intinde in tava acoperita cu hartie de copt si se coace 15 minute, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 15 minute.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar.

Pentru crema, ouale si 50g zahar se mixeaza pe bain-marie, timp de 5 minute, avand grija ca apa sa nu atinga fundul oalei ce contine compozitia, pentru a evita ca ouale sa devina omleta.



Compozitia transformata intr-o spuma groasa se lasa la racit, in baie de apa rece.
Untul moale se mixeaza impreuna cu restul de zahar, cacaoa si esenta, urmand apoi sa includa si compozitia cu oua racita, adaugata lingura cu lingura.
La final se adauga nuca coapta.



Pentru a monta tortul, se unge un castron  (9cm adancime si 20cm diametru, in partea superioara) cu un strat subtire de ulei, apoi se acopera cu folie alimentara.
O treime din crema cu cacao se asaza pe fundul castronului, se niveleaza, apoi se acopera cu quinoa sau orice alt tip de cereale marunte. La final, castronul se  introduce in congelator.


Pentru crema alba, laptele si coaja de portocala se pun la fiert, la foc mic. Cand lichidul incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga foile de gelatina, hidratate anterior in apa rece si bine scurse. Se amesteca putin pentru a se dizolva.
Compozitia se adauga in fir subtire peste crema de branza, zaharul pudra si esenta. Dupa ce s-a incorporat se toarna peste crema din congelator, unde se reintroduce pana cand aceasta s-a intarit.


Restul de crema cu cacao se niveleaza peste al doilea strat de cereale, iar deasupra se fixeaza blatul. Se acopera cu folie si se introduce in frigider, unde se pastreaza pentru cel putin 4 ore. Daca se doreste a scurta procesul de intarire, tortul se introduce in congelator, avand grija a se transfera in frigider cu o ora inainte de a fi scos din forma.

Pentru aceasta, gura castronului se acopera cu un platou sau cu un grilaj, se rastoarna cu grija si se scoate castronul de pe tort, cu ajutorul marginilor foliei.


Pentru glazura, se pun la fiert, pe foc mic, apa, cacaoa, frisca si zaharul, pana cand acesta din urma se topeste, iar lichidul nu atinge punctul de fierbere.
In acest timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, se storc si se adauga in compozitia anterioara.
Glazura se lasa la racit in baie de apa rece, apoi 2-3 minute la frigider, pana cand se intareste putin, cat sa nu curga prea usor.
Aceasta se toarna peste tort, lasandu-se a se scurge singura pe laterale, fara a fi atinsa. Pentru ca aceasta operatiune sa se desfasoare cat mai curat, recuperand surplusul de glazura, tortul trebuie asezat pe un gratar, pus deasupra unei foi de copt; astfel, glazura se scurge de pe tort pe foaia de copt, de unde se poate colecta.

Tortul se decoreaza cu jumatati de piscot si bulinute de ciocolata, apoi se reintroduce in frigider.

3 comentarii:

  1. Arata super mai ruxi mai!Si nucile coapte sunt sigura ca dau un gust sublim in orice coambinatie!!!!e super!bv!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru aniversare si pentru tortul minunat!;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...