joi, 16 august 2012

Paine cu malai, varianta portugheza (Broa)

Dupa Daktyla, painea cu malai greceasca, astazi am preparat Broa, varianta portugheza, din faina alba si malai. Este o paine densa, cu o crusta groasa si crocanta, potrivita deopotriva alaturata unei ciorbe sau tocanite, cat si sub forma de tartina cu unt, unsoare, vinete sau icre.


INGREDIENTE (1 buc):
2 lingurite drojdie uscata
150ml lapte caldut
170ml apa
190g malai
300-350g faina 650 (sitata)
1 1/2 lingurite sare
1 lingura ulei de masline

PREPARARE:
Drojdia se presara peste laptele caldut, se amesteca usor, se acopera si se lasa deoparte 5 minute. Cand timpul a trecut, iar drojdia a inceput sa devina spumoasa, se amesteca pana la dizolvare.
Faina, malaiul si sarea se amesteca intr-un castron incapator, in centru acestora se formeaza o gropita, unde se adauga drojdia dizolvata, apa si uleiul, peste care se trage treptat faina.


Totul se framanta 10 minute, obtinandu-se un aluat elastic.
Aluatul se asaza intr-un castron uscat si se lasa la crescut 1h30min, acoperit, intr-un loc calduros si ferit de curent (eu obisnuiesc sa tin aluatul la crescut in cuptorul nepornit si cu usa inchisa).



Aluatul se dezumfla, apasand cu pumnul, din loc in loc, se reacopera si se lasa deoparte 10 minute.



Bila de aluat se ia din castron, se pune pe blatul infainat, se intinde usor, iar marginile formate se impaturesc inspre centru.
Bucata de aluat se intoarce invers, iar cu mainile amandoua (cu palmele in sus, sub bila de aluat) se invarte, incercand a trage usor extremitatile aluatului inspre interior, pentru a forma o forma cat mai inalta si rotunda.
Aceasta se asaza in tava acoperita cu hartie de copt si presarata cu malai. Surplusul de malai se indeparteaza, altfel se va arde in timpul coacerii.
Se acopera si se lasa la crescut pentru inca 1 ora.



Inainte de a fi introdusa in cuptorul preincins, painea se presara cu malai.
Se coace 45 de minute la foc mediu spre mare, reducand focul la mediu, dupa 30 de minute.
Este gata atunci cand, intoarsa pe o parte si batuta pe fund, sunetul rezultat va fi "a gol".
Se lasa la racit pe un grilaj, cat sa poate fi consumata. Este foarte buna calda. :)



Sursa: Ultimate Bread

3 comentarii:

  1. sigur mie mi-ar placea cu icre. L

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat aceasta painica si este extrem de gustoasa!Coaja crocanta....f buna! Multumim ca imparti aceste rețete minunate☺

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...