vineri, 13 aprilie 2012

Chifle dulci, cu scortisoara, pentru Vinerea Mare


Nu doar ca sunt bune si frumoase, dar aceste chifle dulci sunt foarte populare in perioada Pastelui, servite mai ales in Vinerea Mare, in multe zone din Europa, avand totodata si o aura mistica.
In folclorului britanic exista superstitii care sustin ca acele chifle pregatite in Vinerea Mare nu se vor strica tot anul, iar daca una dintre ele este tinuta agatata in bucatarie, va apara locul de incendii si va asigura ca orice aluat plamadit in acel loc va fi unul reusit.
In plus, daca imparti o chifla cu cineva, acea persoana iti va fi prieten bun in acel an, iar daca oferi o chifla cuiva suferind, cadoul il va ajuta si ii va imbunatati starea sanatatii.
Noi nu vom putea teste niciunul din aceste crezuri; chiflele au fost atat de gustoase, incat nu au apucat sa reziste mai mult de o zi, timp in care, ce-i drept, nu s-a intamplat niciun eveniment neplacut la noi in bucatarie :p


Impartasindu-i unei vecine experienta acestor chifle, am aflat ca se pot pregati si in varianta de post, doar inlocuind laptele cu apa si renuntand la adaosul de albus.  Daca pregateste cineva varianta de post, sa imi dati si mie de veste.

INGREDIENTE pentru 2 tavi (aprox. 30 buc):
460ml lapte (apa, pentru varianta de post)
120ml ulei
100g zahar
1 plic drojdie uscata
560g + cel putin 100g faina 000
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita sare

UMPLUTURA:
50g zahar
1 lingurita scortisoara
50g stafide

UNS:
1 albus
1 lingura lapte
sau 30ml apa +30g zahar

DECOR:
1 albus (sau 1 lingura miere)
80g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie

PREPARARE:
Laptele (apa), uleiul si zaharul se incalzesc intr-o craticioara si se amesteca pana cand zaharul s-a topit. Se lasa deoparte pana cand amestecul devine caldut, se adauga drojdia, apoi se ratoarna totul peste faina (560g) aflata intr-un castron incapator.
Se amesteca pana cand se incorporeaza totul, rezultand un aluat foarte moale, ce se lasa la crescut o ora, acoperind castronul cu un prosop.



Restul de faina se amesteca impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si sarea, iar cand aluatul a crescut, se adauga peste acesta. Se framanta pana aluatul se leaga, apoi se transfera pe masa infainata si se intinde cu mana, pana la o grosime de 1-2cm.

Deasupra se presara 1/3 din umplutura (zahar, scortisoara si stafide), iar marginile se strang inspre centru. Bila de aluat se intoarce invers si se intinde din nou, repetand pasii anteriori de inca 2 ori.


Din aluatul rezultat se rup bucati, ce se rotesc apoi in palmele infainate, obtinandu-se bile de marimea unei mingii de ping-pong.
Bilele se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, se acopera cu un prosop si se lasa inca o ora, la crescut.



Bilele rezultate din restul de aluat se aranjeaza similar, pe o foaie de copt, aseazata pe fundul unei tavi (pentru a putea aluneca ulterior, cu tot cu foaia de copt, in tava).

Dupa ce au crescut, chiflele se ung usor (fara a apasa) cu albusul amestecat cu lingura de lapte. In cazul chiflelor de post, acestea se ung cu siropul de zahar, imediat dupa ce au fost scoase din cuptor, nu inainte.

Bilutele de aluat se coc 20 minute, in cuptorul preincalzit, apoi se lasa la racit.

Dupa ce s-au racit complet, chiflele se orneaza cu bezeaua obtinuta din mixarea albusului (mierii) cu zaharul si esenta, care apoi se transfera intr-o punga taiata la un colt sau intr-o siringa pentru decorare.
Chiflele se lasa in continuare pe grilaj, pentru a permite bezelei sa se usuce.


Sursa: Krissy's Creations

2 comentarii:

  1. superbe!ca de obicei!Akuma mi-am luat niste drajeuri in forma de ou si nujtiu ce anume sa fac cosuletele tale sau fursecurile cu gropita de ciocolata?

    RăspundețiȘtergere
  2. Fursecurile cred ca se fac mai repede, dar cosuletele parca sunt mai bune ... poate si pentru ca ai mei le-au mancat goale, iar de umplut au fost doar cateva. :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...