miercuri, 29 februarie 2012

Fundite cu scortisoara

M-au atras prin multitudinea de straturi si modul usor de preparare. Sunt ideale pentru a fi consumate alaturi de o cana de lapte cu cacao, ceai sau cafea, dupa preferinte :)


INGREDIENTE pentru 3 tavi=60 buc:
1 pachet drojdie granule
50ml apa calda
1 lingurita zahar
500g faina 000 (cel putin)
1 lingurita sare
220g unt rece, cubulete
2 oua potrivite
140g smantana
1 lingurita esenta de vanilie

UMPLUTURA:
200g zahar
2 lingurite scortisoara

PREPARARE:
Drojdia se dizolva impreuna cu zaharul, in apa calduta, se amesteca, apoi se lasa deoparte timp de 10 minute.


Ouale se bat, se amesteca impreuna cu smantana si vanilia, apoi se incorporeaza in drojdie.
Faina si sarea se pun intr-un castron incapator, se adauga untul rece, taiat bucatele cat mai mici, apoi se framanta cu mana, rapid, pentru a forma un aluat sfaramicios.


Compozitia cu drojdie se rastoarna peste faina cu unt si se framanta, adaugand in plus, la nevoie, pana cand se obtine un aluat elastic si inca usor lipicios.
Aluatul se imparte in doua bucati cat mai egale si se transfera in doua castroane, unse cu ulei pe interior si acoperite cu folie transparenta.


Aluatul se refrigereaza pentru cel putin 2 ore.
Se scoate din frigider o bucata de aluat si se framanta usor.

Pe masa se intinde o pelicula de zahar amestecat cu scortisoara si peste se intinde aluatul. Foaia de aluat se taie pe marginile neregulate, astfel incat sa rezulte un dreptunghi.



Aluatul se impatureste, aducand pe rand jumatatile peste bucata centrala.



Se acopera cu zahar portiunea de sub aluat.
Aluatul se intoarce, schimbandu-i-se orientarea, apoi se intinde din nou. Operatiunea se repeta de inca doua ori.



Aluatul intins se taie in bucati de 1.5cm latime si cel putin 5cm lungime. Fiecare bucata se rasuceste, apoi se asaza in tava, pastrand distanta fata de vecinele sale.


Resturile de aluat de la prima transa se includ in cea de a doua, dupa ce a fost intinsa foaie prima oara.
Funditele se coc 15-20 min, in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

Se lasa sa se raceasca pe un grilaj, apoi se pastreaza intr-un recipient inchis.


Sursa: Cook and Be Merry

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...