duminică, 29 ianuarie 2012

Tort de clatite, cu frisca, ciocolata si lichior de migdale

Vizita finilor a adus cu ea o ocazie numai buna pentru a incerca un desert special, in ton cu cei destinati sa il serveasca. :)
Asa cum ma asteptam, desi usor de pregatit, nu este un tort rapid, necesita parcurgerea catorva pasi laboriosi, care insa nu trebuie sa descurajeze. Acest tort imbie cu promisiunea gustului clasic al clatitelor cu ciocolata, si, in plus, provoaca simturile cu a sa sofisticata aroma de migdale.


INGREDIENTE CLATITE (15cm diametru):
6 oua mari
220ml lapte
100g frisca lichida
1 lingurita esenta vanilie
30g zahar pudra
un praf de sare
140g faina 000
+50g unt (pentru tigaie)

GANACHE:
100g ciocolata (cu lapte, amaruie sau amestec)
100g frisca lichida
1 lingura Florio sau lichior Amaretto

CREMA FRISCA CU CACAO:
300g frisca lichida
50g zahar pudra
30g cacao (sitata)
2 linguri Florio sau lichior Amaretto
1/2 lingurita esenta de migdale (optional)

PREPARARE:
Pentru clatite, se mixeaza usor toate ingredientele, mai putin faina. La final se adauga si aceasta, mixand pana la inglobare.

Tigaia se asaza pe aragaz, la foc mic, iar in ea se topeste untul. Odata topit, surplusul se lasa sa se scuga intr-o canita.
Se ia din compozitia de clatite cu un polonic si se toarna in tigaia unsa cu unt. Se invarte tigaia astfel incat compozitia sa acopere fundul acesteia.

Imediat ce se observa pete maronii pe marginile clatitei, ceea ce se va intampla foarte repede, se intoarce clatita, cu ajutorul unui cutit. Se mai lasa pe foc cateva secunde, apoi se rastoarna pe o farfurie.

Pentru urmatoarea clatita, se unge tigaia cu untul topit anterior, folosind o pensula. Se repeta procedura anterioara, pana la terminarea compozitiei.

Cat timp se racesc clatitele, se marunteste ciocolata pentru ganache. In paralel, se pune frisca lichida la fiert, in bain marie, avand grija ca apa din oala mare sa nu atinga fundul oalei mici.


Cand ciocolata s-a topit, se ia oala de pe foc si se amesteca pana la obtinerea unei creme lichide, care apoi se lasa la racit. Odata ajunsa la o temperatura mai scazuta, se adauga lichiorul si se amesteca.

Pentru crema de frisca, frisca lichida se scoate din frigider si se bate cat mai tare, folosind la nevoie si un plic de intarior; am preferat sa folosesc frisca lichida vegetala, deoarece se bate mai bine decat cea din smantana.


Se adauga zaharul, cacaoa sitata, lichiorul si esenta, amestecand dupa fiecare.

Se asaza o clatita in centrul unui platou si se unge cu ganache, folosind o pensula.


Se ia o lingura de crema, apoi cu un cutit de unt se intinde pe toata suprafata clatitei; cel mai usor este dinspre margini spre centru, ignorand ganache-ul, care, la inceput, se va integra in crema.


Crema de frisca se acopera cu o noua clatita si se repeta pasii anteriori. Deoarece marginile clatitelor sunt mai subtiri decat mijlocul, prin suprapunerea mai multor clatite, tortul are tendinta se iasa bombat in centru; pentru a evita acest fenomen se foloseste mai multa crema in locurile unde se observa un nivel inferior fata de restul, iar cand se asaza o clatita noua, se roteste si se asaza cu partea mai groasa (daca s-a format in urma coacerii) peste zona mai joasa.

Succesiunea clatita-ganache-crema se finalizeaza cu o clatita.


Tortul rezultat se imbraca in crema ramasa in urma epuizarii clatitelor, 15 in cazul de fata (din cele 18 totale).
Se refrigereaza pana in momentul servirii.


Sursa: Sprinkle Bakes

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...