miercuri, 25 ianuarie 2012

Choux-uri cu biscuit

O combinatie reusita: choux-uri pufoase sub o paturica de biscuit crocant, atat de gustoase si dulci incat nu au nevoie de crema.
Din pacate, am uitat sa setez timer-ul la cuptor  si le-am cam ars, dar tot au iesit bune. Data viitoare vor fi perfecte! :)



INGREDIENTE CHOUX pentru 2 tavi = 40 buc:
160ml apa
160ml lapte
6g sare
15g zahar vanilat
160g unt cubulete
195g faina 000 (sitata)
4 oua

BISCUIT:
150g faina 000
150g zahar brun
120g unt rece cubulete
un praf de sare

PREPARARE:
Se incepe prin prepararea biscuitului, amestecand rapid ingredientele, intai cu o lingura, pentru a obtineo textura sfaramicioasa, apoi cu mana, pana se aduna tot intr-o bila de aluat.



Aceasta se asaza intre doua bucati de hartie de copt si se intinde foaie subtire (sub 1/2cm, mai subtire decat se vede in poze). Foaia se transfera in frigider, impreuna cu hartia de copt, pentru cel putin 30 de minute.



Cat timp biscuitul se afla la frigider , se pregateste aluatul pentru choux-uri; apa, laptele, zaharul, sarea si untul se pun la fiert intr-o oala incapatoare.


Cand untul s-a topit iar amestecul incepe sa fiarba, oala se indeparteaza de pe foc, se adauga toata faina dintr-o data si se amesteca. In momentul in care faina s-a incorporat, oala se repune pe foc, unde se pastreaza la foc mic, pentru inca 2 minute, amestecand continuu.




Amestecul se lasa la racit la temperatura camerei, sau in baie de apa rece, pentru o racire mai rapida.
Odata racit, se adauga ouale, pe rand, amestecand dupa fiecare, pana la incorporare.
Ultimul ou nu se adauga intreg, ci se bate separat si se adauga lingura cu lingura, pentru a evita obtinerea unui aluat prea moale.
Consistenta aluatului este optima atunci cand "face tepi", adica isi mentine bine forma. Se infige lingura in aluat, se scoate astfel incat sa ramana un mot micut; daca motul ramane in sus aluatul este bun, iar daca coboara imediat inseamna ca aluatul este prea moale si este compromis. :(

Aluatul se pune intr-un sprit si se formeaza gramajoare in tava acoperita cu hartie de copt.


Din aluatul refrigerat se taie cerculete cu diametrul putin mai mic decat cel al choux-urilor si se asaza deasupra, presand usor.


Choux-urile se coc in cuptorul bine incins, timp de 10-15 minute la foc mediu spre mare, apoi inca 20-15 minute la foc mic, cu usa cuptorului usor intredeschisa, pentru ca choux-urile sa se usuce. In primele 10-15 minute nu se deschide usa cuptorului, acesta fiind perioada in care acestea au nevoie de caldura pentru a se umfla. Este recomandat sa se supravegheze cuptorul in prima perioada a coacerii, pentru ca choux-urile sa nu se arda; daca se observa o colorare puternica a partii inferioare a choux-urilor, este semn ca trebuie redusa intensitatea focului.


Choux-urile se indeparteaza cu tot cu hartia de copt, tava se lasa sa se raceasca, apoi se repeta aceeasi pasi pentru cea de a doua tava. In cazul acesteia, trebuie tinut cont de temperatura crescuta fata de cea de la tava anterioara.


2 comentarii:

  1. Initial am vrut sa le umplu cu crema, dar biscuitele de deasupra le-a indulcit asa de tare incat un plus de dulce de la crema nu isi mai avea rostul. Din pacate s-au terminat. :(

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...