Pagini

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Prajitura cu gem si nuca, in foi cu cartof

Mai mult din considerente alimentare si abia apoi religioase, anul acesta mi-am propus sa tin prima si ultima saptamana din postul Craciunului; prima saptamana a trecut, eu inca am ramas pastratoare de post, ocazie cu care experimentez retetele de dulciuri, ce nu-s de dulce ;)
O prajitura ce se gaseste si regaseste obsesiv pe blogurile culinare romanesti, este aceasta, cu foi facute cu piure de cartofi, unite si indulcite cu gem si nuca, combinatia cea mai des intalnita in meniurile de post. Cum stiam deja de la o vecina ce fragede sunt dulciurile cu piure de cartofi in compozitie, am incercat si prajitura, m-au napadit din nou amintirile copilariei cu gust de gem si nuca, si, prin urmare, prajitura mi-a placut. Cred ca voi folosi aceste foi si la alte preparate, sunt tare fragede si merita experimentat cu ele.



INGREDIENTE FOI pentru tava de 19x30cm:
2 cartofi fierti (300g fierti)
250g margarina
150g zahar
400g faina
1 plic praf de copt

UMPLUTURA:
150-200g gem (caise)
200g nuca macinata

GLAZURA:
100g ciocolata amaruie
1 lingura ulei de floarea soarelui

PREPARARE:
Primul pas in pregatirea foilor este fierberea cartofilor in apa cu sare, ca pentru piure.


In momentul in care cartofii sunt moi cat sa fie usor strapunsi cu furculita, se scurg de apa si se paseaza.
Separat, se freaca margarina si zaharul.


In amestecul de margarina si zahar se adauga piureul, urmat de faina, anterior amestecata cu praful de copt.
Din aceste ingrediente se framanta un aluat moale, ce se imparte in 3 parti egale.
Pe un covoras de silicon sau pe blatul infainat, se intinde prima foaie, intr-o forma cat mai dre[tunghiulara. Se transfera cu grija in tava unsa si infainata, unde se decupeaza cat mai aproape de dimensiunile acesteia. Daca nu se acopera fundul tavii si foaia se rupe, se reface forma prin lipituri, pe care aluatul le permite cu usurinta.


Foaia se unge cu jumatate din gem amestecat anterior cu jumatate din nuca macinata, sau doar cu gem si apoi se presara nuca.


Se acopera cu a doua foaie, a doua jumatate de umplutura si, in final, a treia foaie (cu un colt lipsa, A nu s-a putut abtine sa nu-mi fure din aluat).


Prajitura se coace la foc mijlociu, in cuptorul preincins, timp de 30-35min.


Pentru glazura, se topeste ciocolata impreuna cu uleiul, in bain-marie, apoi se intinde peste prajitura, eventual presarand si niste bucatele de nuca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu